Jiletli Tel Nedir?

Jiletli tel; çit üzerine eklenen günümüzdeki en yüksek kaliteli güvenlik önlemleri arasında yer almaktadır. Alternatifi olan dikenli tele kıyasla çok daha caydırıcı özelliği bulunan jiletli tel özellikle girilmesi yasak askeri bölgelerde, tehlikeli bölgelerde kullanılmaktadır. Dikenli tel bulunan bir çit üzerinden atlamak isteyen kişiler, genel olarak kıyafetlerinin yırtılması ya da derilerinde küçük çaplı yaralanmalar meydana gelmesi durumuyla karşılaşırken, jiletli tel bulunan çitten atlamak isteyen kişiler direkt olarak jilet üzerinde yürümekle benzer bir zarar alırlar.

Jiletli tel sadece kesmez, aynı zamanda atlamak isteyen kişinin vücuduna takılarak kalır. Bu sayede kişi herhangi bir şekilde hareket edemez. Çünkü hareket ettiği anda vücudunda çok daha büyük bir yara meydana gelecektir. Günümüz çit güvenlik önlemleri arasında oldukça yüksek bir şekilde güvenlik sağlayan ve caydırıcılık anlamında %100 başarısı bulunan jiletli tel, yüksek tehlikeli alanlarda kullanılmalıdır.

Jiletli tel aynı zamanda 2 çeşit üretilmektedir. İlk tel tipi sarmal şekilde yapılan ve ovallerin etrafında yer alan jiletler olarak dikkat çekerken; diğer tel tipi ise düz jiletlerdir. Sarmal jiletlerin güvenlik oranı; düz jiletlere göre daha fazladır. Dikenli tele göre güvenlik anlamında yüksek olduğu gibi fiyat anlamında da yüksek olan jiletli tel fiyatları ve diğer tüm detaylar için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Jiletli Tel Nasıl Yapılır?

Jiletli tel; düz ve sarmal olarak 2’ye ayrılmaktadır. En sık kullanılanı ise sarmal olandır. Bundan dolayı meraklar sarmal yerine düz jiletli tel üzerinde yoğunlaşmıştır. Düz hatlı jiletli tel, ince bir sırayla dizilmiş olan çok sayıda telden meydana gelmektedir. Bariyer tarzında görev görmesiyle birlikte güvenlik açısından yine sarmal kadar olmasa da; oldukça fazla şekilde tercih edilmektedir.

Genel olarak yeşil ve gri renklerde kendini gösteren düz jiletli tellerin montaj ve üretimi sarmalara göre daha hesaplıdır. Bundan dolayı çok yüksek maliyet harcamak istemeyen kişiler jiletli tel seçimini düz jiletli telden yöne yapmaktadır. Sadece yüksek güvenlik gerektiren bölgelerde değil aynı zamanda özel mülkler, bahçe, tarla gibi alanlar için de sıklıkla tercih edilmektedir. Düz jiletli gel ve genel olarak tüm jiletli tellerin özellikleri aşağıda yer almaktadır:

  • Paslanmaz yapıdadır ve ince demirlerden üretilmektedir.

  • Son derece keskin yapıları vardır.

  • Üzerlerine jilet geçirilerek üretilen bu tellerin genel olarak hatları düz yapıdadır.

  • Jiletlerin altında bulunan demir sütunlarının aralarında boşluk bulunmaktadır. Bu sayede telleri aşarak girilmesinin istenilmediği bölgeye girmek isteyen kişilerin deneme içgüdüsü direkt olarak vazgeçme içgüdüsüne dönecektir.

  • Söz konusu tellerin renklendirilmesi esnasında fırın boyası tercih edilir. Bu sayede zaman zaman solma yaşanmaz. İlk takıldığı günden; eğer bir gün çıkarılacaksa çıkarılacağı güne kadar aynı kalır.

  • Kar, yağmur, fırtına ve diğer tüm çevresel etkenlerin hiçbirinden etkilenmez. Paslanmaz yapısının bulunması sebebiyle; bu hava koşulları pas oluşmasını da engeller.

  • Oksitlenmez, yüksek dayanıklı malzemelere sahiptir.

Jiletli Tel Yasak mı? Nerelerde Kullanılabilir?

Günümüzde en çok askeri alanlarda kullanılan jiletli tel ile ilgili “yasak” veya kullanımında sorun olmadığına dair herhangi bir yasa bulunmamaktadır. Müşteri portföyümüz tarafından da sık sık özel mülklerde tercih edilmektedir. Yani jiletli tel kullanımı yasak gibi bir tabir kullanmak yanlış olacaktır. Yasak olduğuna dair herhangi bir kanun maddesi bulunmamaktadır.

Jiletli telle ilgili yasak olup olmadığını merak eden kişiler tarafından tarafımıza çok fazla telefon geliyor. Günümüzde havalimanları, askeri alanlar, girilmesi tehlikeli bölgeler ve yüksek güvenlikli alanların vazgeçilmez  güvenlik ürünü olan jiletli tel; oldukça tehlikeli bir yapıdadır ve eğer kişinin bacağına veya herhangi bir yerine girdiğinde kişi çok zorlar ve hareket etmeye devam ederse; sarmalda yer alan diğer jiletlerde içerisine girecektir. Bu da çok kötü sonuçlar doğurabilir. Bundan dolayı özellikle bina çevresi, site çevresi, parklar gibi alanların çevresinde jiletli tel yerine dikenli tek kullanılmasını öneriyoruz.

Fakat tarla, arsa, değerli arazi, özel villa gibi alanlarda güvenlik seviyesinin yüksek tutulması sebebiyle jiletli tel kullanılabilir. Özellikle nüfus yoğunluğunun az olduğu veya bölgede yaşayan kişi sayısının neredeyse yok denecek kadar az olduğu alanlarda jiletli tel kullanılması gerekir. Çünkü hırsızlar ve kötü niyetli kişiler ilk hedef olarak bu alanlarda yer alan evleri hedefine almaktadır.

Jiletli Tel mi, Dikenli Tel mi Tercih Edilmeli?

Yazının başından itibaren yüksek güvenlik önlemi sağladığını belirttiğimiz jiletli tel, dikenli tele göre çok daha kaliteli bir yapımdır. Ayrıca caydırıcılık oranı daha yüksektir. Dikenli tel sadece derinin üst kısmını yırtarken, jiletli tel direkt olarak kesmekte ve ayrıca saplanmaktadır. Bu özelliğiyle birlikte saplanan kişi daha çok hareket ettikçe; daha fazla jilet saplanmaktadır. Bu da caydırıcılığı artırmaktadır. Günümüzde bugüne kadar jiletli teller üzerinden atlamaya cesaret eden herhangi bir kişi bulunmamıştır.

Jiletli tellerin asla bina ve site gibi alanların çevresinde kullanılmasını gerekir. Çünkü söz konusu teller, en ufak temas durumunda oldukça yüksek seviyede kesiciliği bulunması sebebiyle temas edilen bölgeye girecektir. Bu da; herhangi bir çocuğun veya yanlışlıkla dokunan kişinin oldukça yüksek zarar görmesine sebep olacaktır. Bunun için toplu yerleşim alanlarında kullanılmamalıdır.

Eğer kullanılmak isteniyorsa dahi jiletli tel yerleşimi insan boyuna göre yüksekte olmalıdır ve elle ulaşılmamalıdır. Ortaya çıkış amacı askeri alanların korunması olan jiletli teller, bugün akla gelebilecek her türlü alanı korumada kullanılabilir. Yani bu konuda jiletli te yasak mı? Gibi bir düşünceye girmeye gerek yoktur.

Jiletli telin dikenli tele kıyasla avantajı sadece caydırıcılığının fazla olması ve keskinliği değildir. Aynı zamanda dikenli tele göre daha uzun ömürlüdür. Dikenli teller ortalama olarak 10 – 15 yıl içerisinde çürümeye başlarken, jiletli teller bunun tam tersine olabildiği kadar uzun yıllar boyunca dayanıklığını korumaktadır.

Jiletli tel ile kıyaslandığında arasında birçok fark olan dikenli tel; özellikle güvenlik konusunda jiletli tele kıyasla daha düşük caydırıcılık sağlamaktadır. Bu da; özellikle yüksek güvenlik gerektiren ve içeri girilmesinin tamamen yasak ve tehlikeli olduğu alanlarda kullanılması noktasında tavsiye edilmemesine sebebiyet vermektedir.

Jiletli Tel ile Dikenli Tel Arasındaki Farklar

Jiletli tel ile dikenli tel arasında farklar olduğunu vurgulamıştık. Söz konusu farklar; hem kullanış açısından hem de maliyet açısından olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Bu kapsamda jiletli telin dikenli tele, dikenli telin de jiletli tele kıyasla daha üstün olduğu konular vardır. İşte aralarındaki farklar:

  • Jiletli tel, herhangi bir atlama girişimi esnasında kişinin vücuduna saplanır ve hareket edildikçe daha da derin bir yara oluşturur. Yani atlama girişiminde bulunan kişinin tellerden çıkma olasılığı; dışarıdan birinin yardımı olmadan oldukça zordur. Bu sayede; girme girişiminde bulunan kişi kısa sürede yakalanır.

  • Dikenli tel; atlamak isteyen kişinin herhangi bir yerine saplanmaz. Vücudunda çizikler meydana getirir. Bu sebepten dolayı kişi girmek istediği yerden kurtulabilir. Fakat; caydırıcılık konusunda yine jiletli tel kadar olmasa da; can acıttığı için yüksek bir üründür.

  • Jiletli gel; dikenli tele kıyasla daha dayanıklı bir malzemedir. Hava koşulları vs. farketmeksizin çevresel etkenlerin hiçbiri jiletli teli etkilemez. Yine benzer şekilde dikenli teli de etkilemez; fakat jiletliyi 10 yıl etkilemiyorsa, dikenli teli 5 yıl etkilemez.

  • Jiletli tel, görünüş açısından daha tehlikeli durmaktadır ve günümüzde çok alışılmış bir görünümü yoktur. Bu da caydırıcılık açısından ekstra caydırıcılık getirmektedir. Çünkü jiletli tel bulunan bir alana girmek isteyen kişi; neyle karşı karşıya kalacağıyla ilgili bilgi sahibi değildir. Eğer bilgi sahibiyse; zaten girme girişiminde bulunmaz.

  • Dikenli tel; uzun yıllardır kullanılan ve bununla birlikte birçok hilesi bulunmuş olan koruyucu önlemlerden biridir. Eğer dikenli tel çekilen alanın içerisinde kamera, bekçi gibi ekstra caydırıcılık getiren faktörler bulunmuyorsa; hırsızlık girişimi meydana gelebilir. Jiletli tel kadar caydırıcı değildir.

  • Jiletli tel maliyet açısından dikenli tele kıyasla daha yüksek maliyetlidir. Bunun sebebi ise; kullanılan malzeme fiyatının dikenli telden yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

  • Jiletli tel uygulama kolaylığı açısından yine dikenli telden daha zor bir şekilde uygulanmaktadır. Bu da işçilik ücretine yansıyan bir diğer etkenidir.

Jiletli tel ve dikenli tel arasındaki farklar yüzeysel olarak bu şekildedir.

Jiletli Tel Nasıl Kurulur?

Hepimizin bildiği gibi jiletli tel güvenlik amacı ile kullanılan, mevcut bulunan tel örgü çitleri ya da panel çitlerin üzerine monte edilebilen keskin bir tel çeşididir.

Adından da anlayacağınız üzere oldukça keskindir ve bıçakları ile çok ciddi hasarlar verebilir insan bedenine. Bu yüzden özellikle banka, askeri alanlar, ev bahçeleri gibi güvenliği yüksek seviyede tutmak istediğimiz alanlarda kullanılır.

Jiletli teller çok avantajlıdır. Çünkü imalatta kullanılan paslanmaz çelik malzeme ile güçlendirilmektedir ve çok uzun yıllar kullanılabilmektedir.

Ayrıca jiletli teller hayatımızı güvence altına almanın ve kendimizi daha güvende hissetmemizi sağlamanın yoludur.

Peki jiletli teller nasıl kurulur? Bu sorunun cevabı oldukça basittir.

Jiletli teller mevcut bulunan tel örgü çitleri üzerine ya da panel çitler üzerine kolaylıkla monte edilebilir. Jiletli teller öncelikle birbirine metal klipsler ile tutturulur. Elbette ki bu işleme başlamadan önce jiletli tellerin toplam uzunluğunu hesaplamak gerekir. Buna göre kesim yapılır ve ölçü alınır.

Kurulumda kullanılan aparatlar yani klipsler ile birlikte tel örgü çitlerinin üzerine monte edilebilen jiletli teller aynı zamanda kaynak yapılarak da sabitlenir.

Jiletli tellerin daha kullanışlı ve efektif olmasını istiyorsanız mevcut çitlerinizin üzerine ayraçlar yerleştirebilirsiniz. Bu ayraçlar jiletli teller ile birleştiği zaman tırmanmayı tamamen engelleyen bir etkiye sahip olmaktadır.

Ayrıca jiletli tellerin daha kullanışlı olmasını istiyorsanız hem paralel jiletli telleri hem de kıvrılan jiletli telleri monte etmelisiniz.

Jiletli Tel Montajı Videolu Anlatım

  1. Öncelikle tel örgü çitleri ya da metal çitlerin kurulumu yapılır.

  2. Daha sonra jiletli tel ayraçları çitlerin üzerine monte edilir.

  3. Ardından paralel jiletli teller çitlerin üzerine monte edilir.

  4. Son olarak kıvrılan jiletli teller klipsler ve kaynak yardımı ile çitlerin üzerine monte edilir.

Ortaya oldukça dayanıklı ve dışarıdan gelebilecek zararlara karşı %100 korumalı bir ürün çıkmaktadır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi jiletli tellerin avantajı oldukça fazladır. Jiletli teller sıcak daldırma galvaniz kaplama ile yapıldığı için kesinlikle paslanmazlar. Ayrıca özel imalat makinalarında üretildiği için bıçakları her zaman keskin kalır.

Evinize girmek isteyen hırsızı, bankayı soymak isteyen hırsızı ve askeri alanlara girmek isteyen yabancıları engellemek ve caydırmak amacı ile kullanılan muhteşem teknoloji harikası bir üründür.

Güzel ve keskin bıçakları ve güçlü çekirdek teli ile jilet tel iyi caydırıcı etkileri özellikleri vardır, güzel görünüm, kolay kurulum, ekonomik ve pratik özellikleri ile kullanıcıya efektif bir çözüm sunar.

Kullanım Alanları: Jiletli tel, apartman, organizasyon birimleri, hapishaneler, sınır çitleri, askeri kamplar ve ciddi güvenlik gerektiren diğer alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.